12 jan. 2011

Dagens tårta!

Jag skrev ju igår att jag skulle visa bilder på min "tidningstårta". Alltså inte en tårta gjord utav tidningar utan en som publicerades i en amerikansk tårttidning - Cakecentral magazine - ofta omnämnd som tårtvärldens Vogue :-)Efter att ha skickat in bilder på en annan tårta ( gårdagens) till en online-tävling blev jag alltså kontaktad av chefredaktören per email och tillfrågad om jag kunde tänka mig att göra en tematårta till kommande nummer. Tårtfrälst som jag är/var blev jag alldeles till mig och började genast skissa på designen, tänk att lilla jag i Sverige fick chans att figurera ihop med mina internationella idoler!

Inte det lättaste temat dock - "knotted fabric/knutet tyg"....Men min man visade mig en tygknut som hans mamma lärt honom och som man gör något danskt julpyssel av om jag förstått det hela rätt. Och där hade jag min knut!

Via Facebook fick jag kontakt med en jätteduktig fotograf, Krister Persson, som erbjöd sig att fotografera mitt alster - han behövde ändå bilder till sin portfolio. Sedan dess har vi samarbetat några gånger och jag gjorde bla hans bröllopstårta som ni ser i bloggstarten.

Sedan när väl tårtan var klar, bilder tagna och inskickade så fanns det ingen garanti för att den skulle komma med i tidningen - men som tur var gjorde den det.

När man gör tävlingstårtor eller till fotograferingar så bygger man dem på sk "cake dummies" - rondeller av frigolit helt enkelt. Detta gör att de kan bevaras mycket länge - i åratal faktiskt. Så min står nu i matkällaren i väntan på nytt användningsområde.

Tygnutarna är gjord i gumpaste, en sockermassa som kan kavlas mycket tunt och formas på alla möjliga sätt. Den torkar dock väldigt fort så man får vara snabb! De är sedan målade med ätbar pärlemofärg och fastlimmade med sockerlim.

2 kommentarer: