Ljuvligt goda på buffén, på mackan eller som tapas tex. Det allra viktigaste i mitt tycke är de färska kryddväxterna men det går naturligtvis att göra med torkade örter också - men med ett helt annat och blekare slutresultat.
Jag serverar dem ibland i en god tomatsås eller på en bädd av ratatouille eller grillade grönsaker.
Marockanska köttbullar
6 portioner
Bild lånad från hemmetsjournal.se
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
ca 1 dl färska myntablad
1/2 dl färska korianderblad
1/2 dl persiljeblad
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk torkad chili eller kajennpeppar
1/2-1 tsk ras el hanout
(eller
1/4 tsk malen kardemumma
1/4 tsk malda nejlikor
1/4 tsk malen ingefära
1/4 tsk malen muskot
1/4 tsk kanel)
gourmetsalt
olja + smör
Skala lök och vitlök och skär i klyftor. Kör i mixer med mynta, persilja och koriander till en grön smet. Häll upp i en bunke tillsammans med köttfärsen. Tillsätt äggulor och alla kryddor (mängden varierar efter smak) och blanda väl.
Doppa händerna i kallt vatten och forma ovala köttbullar. Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och stek i omgångar tills de är bruna runt om och precis genomstekta. Det tar ett par minuter.
Servera gärna på spett med kryddad yoghurtsås, isbergssallad, tomater och pitabröd.
Yuuuum! Ska jag absolut prova. Dock inte Piffi ;-) Det innehåller ju glutamat! ^^
SvaraRaderaNej det använde rinte jag heller :-) Har Herbamare chili som jag använder istället som allkrydda
RaderaMåste jag allt testa en dag, låter ljuvligt!!
SvaraRaderaHar du något särskilt i tomatsåsen om du gör den till lr tar den bra smak från köttbullarna?
Jag gör en "vanlig" tomat sås på samma sätt som til en pasta men utan oregano och basilika.
RaderaVitlök, lök, tomatpure, körsbärstomater på burk, salt, peppar, buljong, en nypa chili och en nypa socker.