29 jan. 2012

Lammfilé, rödvinssås, klyftpotatis mmmmm.....

Fredagens em ägnades åt att marinera lammfilé m vitlök, chermoula( marockansk kryddblandning), örter, soya, olivolja mm. Sedan satte jag igång en rödvinsreduktion till en gudomlig rödvinssås. Till detta serverades klyftpotatis och sallad. Även om jag väldigt sällan äter potatis nuförtiden så uppskattar resten av familjen det. Och absolut godast blir det på bakpotatis och smör istället för olja.
Jag har ju liiite svårt att följa recept men ungefär så här gör jag såsen:

Stek en halv lök, 3 vitlöksklyftor, en morot i bitar och 2 skivor bacon ( det här är hemligheten) i en genrös klick smör. Tillsätt en tsk muscavadosocker och låter det karamelliseras lätt till en gyllenbrun ton.
Sedan är det dags att slå i:
2 msk ljus soya
2 msk balsamico
2 msk kalvfond
5 dl rödvin
2 dl vatten.


Gott och prisvärt rödvin som funkar ypperligt både i och till maten.....


Reducera ner till ca hälften, sila av, smaka av med mer sokcer, peppar och salt. Red med lite maizena och avluta sedan med några klickar smör för en len och blank sås. Mmmmmmm.......gudomligt


Passar till allt smakrikt kött. Jag valde just denna gång en fin lammfilé som stektes i stekpanna. Den var ganska tunn, annars hade jag stekt färdigt den i ugnen med termometer. Men nu blev den perfekt på ca 7-10 min i stekpanna.


Och så här såg slutresultatet ut, de andra fick naturligtvis klyftpotatis till med :-)


2 kommentarer:

  1. Vad det lät gott. Jag älskar lamm, men det är inte så vanligt att äta det i Sverige? Tack för tipset.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar ockås lamm, är uppväxt på det då min marockanska pappa lagade mycket lamm. Har dock blivit mycket vanligare här det senaste 10 åren tycker jag,är väl alla nya influenser från andra matkulturer som påverkar kanske?
      Kram

      Radera