14 aug. 2011

Så blev tårtan…

Här kommer en liten bildkavalkad om den blå tårtan.
Efter att ha stått I kylen över natten är det dags att spackla den med smörkräm. Det ger en stabil och snygg grund för sockerpastan. Till just denna tårta gjorde jag en hybridsmörkräm smaksatt med lemon curd vilket passar väldigt bra till blåbär. En hybridsmörkräm gör man så här: Gör en vanlig smörkräm av smör och florsocker, tillsätt smaksättning. Vispa upp 2-3 dl grädde och blanda sedan samma båda till en fluffig och lättarbetad smet. fördelen är att det blir luftigare och inte så stabbigt som ren smörkräm + att den är lätt att arbeta med men ändå stelnar bra i kylen.
IMAG0197
Så nu är tårtan spacklad. Det gör jag med en vanlig matkniv och om jag vill vara extra noga använder jag en spackelskiva och drar med runt om medans jag roterar tårtan. Den står på en roterande träbricka från Ikea. Ovärderlig när man gör tårtor!
Runt kanterna har jag lagt bakplåtspapper för att skydda tårtbrickan. På så sätt kan man fylla o spackla och spilla och ändå ha en ren bricka.
IMAG0198
Här ser ni den roterande träbrickan ( för ost kanske?) En bit blå vinyl som jag kavlar ut sockerpastan på. En kavel som sett sina bästa dagar och lite tårtverktyg.
IMAG0199
Nu är sockerpastan utkavlad och då placerar jag handen mitt under plasten och vänder försiktigt över den över tårtan. Man behöver kavla ut den ca 5-10 cm större i diameter än tårtans höjd+bredd+höjd. I detta fallet 10+30+10=50 cm vilekt gjorde att jag kavlae ut en ca 60 cms cirkel. Detta var första gången jag testat att marmorera sockerpastan och som vanligt kommer man på massa saker man ska göra annorlunda nästa gång Smile
IMAG0202
När sockerpastan är på plats på tårtan är det dags att jobba med “smoothers”. 2 plastbitar som man stryker över tårtan för att få ytan slät och fin.
IMAG0203
Så nu har jag vänt över och det gick ganska bra. Dock hamnade den lite snett så jag har lite för lite material på ena sidan men det går att få en ganska snygg kant ändå.
IMAG0205
Fram med pizzaskäraren för att skära bort överflödig sockerpasta.
IMAG0206
Så nu är den täckt och hyfsat slät.
IMAG0208
Och nu även dekorerad….
IMAG0210IMAG0211IMAG0213IMAG0214
Så här såg insidan ut. Turkosa bottnar med ekologisk blåbärssylt och glasscreme + lemon curd smörkräm utanpå. Jag brukar nästan aldrig smaka på mina tårtor sedan jag la om kosten till LCHF för ett år sedan men igår gjorde jag faktiskt det och jag kan meddela att den var goood!

IMAG0218IMAG0220

15 kommentarer:

 1. Den blev ju jättefin!
  Smörkräm med lemoncurd lät supergott!
  kram

  SvaraRadera
 2. Wow vilken underbart fin och smaskig tårta. Det ser ju så himla enkelt ut det du gör man jag tror aaaaaldrig att jag skulle lyckas med en sån tårta ändå :-)

  Tack för spännande instruktioner.

  Kram
  /Vivvi

  SvaraRadera
 3. WOOOOOOOOOOOW vilken underbar tårta!

  KRAMAR

  pst.(men gaaah så vacker tårta på papptallrik?
  *eksem*)

  SvaraRadera
 4. Men gudars så snygg den blev! Marmoreringen blev urfin! Hur kan du låta bli att käka tårtorna?! Kram!

  SvaraRadera
 5. Ja, hur klarar du låta bli att smaka på tårtorna? Tårtan blev jättefin, och jag är säker på att den var jättegod.
  Kram

  SvaraRadera
 6. WOW vad fin!!! Jag ska göra cupcakes till ett bröllop nästa lördag och håller på att gå åt av nervositet. Det kan liksom bli hur som helst. KRAMAR

  SvaraRadera
 7. Läckert som 17! Jag som har noll i tålamod skulle aldrig ens komma på tanken att försöka :))
  Kram

  SvaraRadera
 8. Gud vad snygg! Så häftiga tårtor du gör, jag blir stum av beundran :-)

  Kramar

  SvaraRadera
 9. ♥Åh så läckert! Den lilla söta vovven!

  kramar och ha finaste söndagkvällen

  SvaraRadera
 10. Vilken härlig och häftigt blå tårta. Va duktig du är
  Annette Andreassen(fd Björklund gamla skidgänget)

  SvaraRadera
 11. Vilken underbar tårta!!

  Kram

  SvaraRadera
 12. What fun to have a cake that is entirely blue! I love the marble effect on the fondant icing. I wish that I could taste it....Yummy!!!
  Kram,
  Karen XOXO

  SvaraRadera
 13. Var hittar du den fina dekoreringen. Såsom fjärilarna och blommorna? Detär så vackert! Du är grym!
  /Katarina

  SvaraRadera
 14. Tack för alla fina kommentarer!

  Katarina - de gör man med små formar av sockerpasta

  SvaraRadera