9 maj 2010

Macarons...


...är ju allas lilla älskling just nu, och visst är de underbart söta i dubbel bemärkelse :-) Här kommer i alla fall det recept jag testat som funkat bäst. Ganska enkelt faktiskt och mitt bästa tips är att hellre vispa marängen för mycket än för lite.

Macarons – ca 40 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel (ta lite mer för lite går till spillo)
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
1. Sätt ugnen på 160 grader C.
2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan.
Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner.
3. Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
7. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig,
detta tar ca 10-15 minuter.
8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.
9. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Låt vila 30 min.
11. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen
12. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna.
13. Fyll med valfri frosting och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar